Představujeme vám účastníka letošního 9. ročníku City Cross Run & Walk 2024 Jiřího Kopáče.

Jirka je aktivní sportovec, veslař, dvojnásobný účastník letních olympijských her a držitel dvou stříbrných a jedné bronzové medaile z evropských šampionátů na čtyřce bez kormidelníka lehkých vah.

Připravili jsme si pro Jirku níže několik otázek.

Jirko, pro příznivce veslování jsi známou osobností, přece jenom kdyby se našel někdo, kdo Tě příliš nezná, jak by ses stručně představil?

Ano rád, je mi 42 let a aktivně sportuji od svých 6 let. Do 15 let jsem hrál hokej. Veslovat jsem začal ve 12 letech a postupně láska k vodě přerostla přes lásku k ledu :-) Jako profesionální sportovec jsem vesloval 15 let v Dukle Praha. Poslední dva roky jsem se začal více věnovat i běhání.

Sledoval jsi Olympiádu v Paříži, oživili se Ti vzpomínky na tvé olympiády, na kterých jsi závodil?

Olympiádu jsem sledoval, i když jsem neměl tolik času, protože jsem vedl veslařské soustředění pro mladé veslaře, čemuž se teď věnuji pro Český veslařský svaz. Olympijskou atmosféru jsem si hezky prožil na olympijském festivalu v Mostě. Na své dvě účasti na Olympijských hrách, mám vzpomínky do konce života, přeji všem mladým sportovcům, jestli mají také takový sen, aby se jim vyplnil a zažili si osobně tuto nezapomenutelnou atmosféru.

Teď k běhu, jak často se věnuješ běhání a kde nejčastěji plníš tréninkové hodiny, když nejsi na vodě?

To je má aktuální téma :-) V podstatě běhám kdykoliv a kdekoliv, když mám chvíli volného času. Láska k běhu přerostla přes lásku k vodě. Nejčastěji ale běhám v okolí Komořan, což je na kraji Prahy. Máme zde jak lesní cesty a výběhy do pěkných kopečků, tak i možný trénink na rovné cyklostezce, takže ideální! 

Co Tě motivovalo a jak se těšíš na běh v rámci 9. ročníku závodu City Cross Run & Walk v České Lípě?

Na běh City Cross Run & Walk v České Lípě se těším moc. O běhu jsem se dozvěděl na Olympijském festivalu, kde mě oslovil Karel Trejbal a závod představil. Byl jsem se na trati podívat, vypadá pěkně a velice zajímavě. Letos běžím poprvé, je to pro mě nová výzva.  

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na startu závodu.